Civil videómegosztó ? interjú a főszerkesztővel

2010. március 30. kedd, 21:20 CivilJutub.info

?A CivilJutub.hu-n készül a hazai civil szervezetek első videó-adatbázisa, melynek segítségével a szervezetek bemutathatják magukat és tevékenységüket a társadalomnak?, ez az egymondatos definíciója a civil videómegosztónak ? tudtuk meg Nádor Tamástól, a CivilJutub.hu főszerkesztőjétől.  Mire jó egy civil videómegosztó, hány civil videó terem egy hónapban, mit hibáznak el a ?civil videósok?, hány egyesület, alapítvány ?videómegosztózik? napjainkban, mit tervez 2010-re a civil videómegosztó ? íme néhány a kérdéseink közül, amelyekre választ kaptunk interjúnkban.

(A cikk szabadon terjeszthető, online, vagy papíros megjelenésre. Kérdés esetén, kérem hívja a 06 30 480 1145-öt, vagy küldjön e-mailt az

adminisztracio@civiljutub.hu

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

drótposta-címre. Külön megköszönjük, ha megjelenés esetén elküldi a megjelent cikk linkjét a jelzett e-mail címre Köszönjük előre is! A cikk - Word-formátumban - egyben letölthető >>> INNEN <<< )

? Van egy mondatos definíciója a CivilJutubnak?

? Nem fogtál meg, van, és így hangzik: a CivilJutub.hu-n készül a hazai civil szervezetek első videó-adatbázisa, melynek segítségével a szervezetek bemutathatják magukat és tevékenységüket a társadalomnak. Ezt egyébként a CivilJutub.hu Kézikönyvből (a videómegosztó használati útmutatója, a www.civiljutub.info honlapon található) loptam, remélem, nem perelem be magam érte J

? Mire jó egy civil videómegosztó, mi az értelme?

? A lényeg, hogy egy NAGY CIVIL VIDEÓ-ADATBÁZIS KÖZVETÍTENI KÉPES A CIVIL GONDOLKODÁSMÓDOT, ÉRTÉKVILÁGOT ? ez visszahat a társadalomra, visszahat a civil szervezetekre. A civil videómegosztó, mondjuk úgy, egy kétfenekű dob. Egyik felén a társadalom civil tudatosságának formálása érdekében verjük a tam-tamot, a másik oldalról pedig a civil szervezetek tevékenységének hatékony, villámgyors bemutatására alkalmasak a civil videók.

2000 óta dolgozom a civil szférában, sokszor szegezték nekem azt a kérdést, voltaképp mit művelnek a civil szervezetek. Sose tudtam ezt olyan gyorsan, érthetően megfogalmazni, bemutatni, mint ahogy ma tudom. Most elég azt mondanom annak, aki ilyet kérdez: nézzen meg pár videót a CivilJutubon, és akkor megtudja, mi mindent tesznek a civil szervezetek széles e hazában.

Kicsit hivataloskodóbban fogalmazva: a civil videómegosztó, egy olyan videós médiafelület, amely CIVIL SZEMPONTOK SZERINT SZERKESZTVE, ezt az eszközt (videómegosztást) felhasználva, segíti elő hathatósan a mai internet-világban a társadalom civil tudatának a formálását.

Miért jó ez nekünk, civileknek? Szervezeti szempontból nézve azért, mert ? a mai képi kultúrán, gyors információcserén alapuló világban ? nagyban ELŐSEGÍTHETI CIVIL SZERVEZETEINK ÉLETÉT, MUNKÁJÁT, EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT, KÖZLÉSI HATÉKONYSÁGÁT, MUNKA-BEMUTATÁSÁT.

A hatékonyság lényege, hogy egy pár perces videó akkora ? és olyan sokféle ? információmennyiséget képes közvetíteni a befogadó felé, amekkorát, mondjuk sok tucat oldalnyi ? ráadásul, jól megírt ? szöveg elolvasása tudna biztosítani. (Már ha nem lenne holt biztos, hogy a fehér hollókon kívül senki nem fog sok tucatnyi oldal információt egy-egy civil szervezetről elolvasni.)

? Mint szerkesztő, több száz civil szervezet életébe látsz be a megosztón lévő videókon keresztül. Mindig szerettem volna tudni, hátha van rá tipped: hány aktív civil szervezet tevékenykedik az országban?

? Leszögezem, ami most következik, az saját kalkuláció. 50-60 000 bejegyzett civil szervezet van, többnyire úgy ismerjük ezeket, hogy egyesületek, alapítványok. Hogy ezekből mennyi az aktív, azt szerintem két ?mutatószám? alapján lehet belőni. A sok tízezer civil szervezetből 13 000 szervezet regisztrálta a magát a Nonprofit Információs Központ honlapján (niok.hu), ami már valamit jelent, és 5500-6000 pályázik rendszeresen a Nemzeti Civil Alapprogram pályázataira. Ezért azt mondanám, 6000 és 13 000 közé tehető azoknak a civil szervezeteknek a száma, amelyek a társadalom számára, mint aktív szervezetek jelennek meg.

? Aki civil videómegosztót működtet, esetleg azt is meg tudja becsülni, hány darab videót készítenek évente, havonta a civil szervezetek?

? Mivel naponta feltesszük a youtube.com-on megjelent legfrissebb egyesületi, alapítványi videókat a CivilJutub.hu-ra, ezekért a videókért pedig naponta monitorozzuk a youtube-ot, tudok erre válaszolni. Például, 2009 első félévében a civil szervezetek havi 160-180 videót tettek fel a youtube-ra, a második félévben ez már havi 180-200 körül volt. Most, 2010-ben pedig havi 200-220 videót töltenek fel egyesületek vagy alapítványok a legismertebb videómegosztóra. Vagyis, a jelenlegi számokat felszorozva ? és tekintettel arra, hogy menet közben is gyarapszik a havi adag ?, 2010-ben úgy 2600-3000 között lesz a youtube-ra feltett civil videók száma.

? Amikor kitaláltátok a civil videómegosztót, gondoltátok, hogy ennyi szervezet készít videót magáról, tevékenységéről?

? Nagy kérdés az is, pontosan, mennyi az annyi. Minden hónapban megjelenik pár tucat új szervezet, amely videót használ (oszt meg). Becslésem szerint, per pillanat, úgy 800 szervezet használja tevékenysége, szolgáltatásai, önmaga bemutatására, népszerűsítésére a videómegosztást. Ezek 99 százaléka azon legaktívabb civil szervezetek közül kerül ki egyébként, amelyek tudatos szervezeti életet élnek, azaz például megtaláljuk a nevüket az NCA forrásokra pályázók között. Vagyis, van olyan összefüggés, miszerint, minél fejlettebb, aktívabb egy szervezet, annál inkább él a videó-használat, a videómegosztás nyújtotta lehetőségekkel.

? Amikor utána olvastam a neten a CivilJutubnak, találtam egy kis vitát a civil videómegosztó indulása körüli időből, ami arról szólt, minek a magyar civil videómegosztó, ha van youtube, ahova fel tudják tenni a szervezetek a videóikat.

? Tegyék is csak föl a videóikat a youtube-ra, az azért van. Ugyanakkor a CivilJutub létjogosultságát célzó kérdésre lényegében az a válasz: ha majd a youtube a magyar civil szervezetek videóiból állítja össze a címlapját, és munkatársai azzal szöszmötölnek, hogy a rosszul címkézett, kulcsszavazott, leírás nélküli, esetleg értelmes cím híján lévő, ezért a keresők számára láthatatlan civil videóinkat ?netformába? hozzák, akkor a CivilJutubra se lesz szükség. De amíg ez nem lesz így, addig nagyon is ráfér a magyar civil szervezetek videóira ?a civiljutubozás?, vagyis egy olyan videómegosztó, ahol a civil videókat összegyűjtik, gondozzák.

? Itt most aztán elbújt néhány kisördög a részletekben, azt hiszem. Miért olyan fontos például, hogy a videókhoz olyan szöveg készüljön, aminek ?szókészlete? tartalmazza a videó, illetve a videógazda szervezetre jellemző kulcsszavakat?

? A videó ?szövegezésére? (jó cím, még jobb kulcsszavak, a szervezetet bemutató leírás, ami tartalmazza tk. a szervezetre jellemző kulcsszavakat is) általában a videót más videómegosztóra (jellemzően a youtube-ra) feltöltő szervezeteknek általában ?nincs energiájuk?. Ennek roppant súlyos következményei vannak: emiatt egyszerűen nem lesz látható, megtalálható a videójuk a neten, mert a videó mellett nincsenek olyan ?szövegtest-darabkák?, szavak, ami alapján megtalálja az adott videót, mondjuk a Google keresője.

? Mert mit történik a videókkal a CivilJutubon?

? Először is, ha például az a címük, hogy ?bemutatkozás.avi?, akkor adunk neki egy rendes címet, ami tartalmazza, hogy XY szervezet ezt meg ezt csinálja, ekkor meg akkor. Ennél tovább megyünk, amikor leírást is készítünk a videó-gazda, vagy videóban érintett civil szervezetről általában 4000 ? 10 000 karakter terjedelemben, főként az adott civil szervezet honlapjának információi alapján.

Eddig mintegy 700 VIDEÓHOZ készítettünk RÉSZLETES LEÍRÁST, ami tehát elemi jelentőségű két szempontból:

? 1./ A leírások (ezek tartalmazzák az illető szervezet honlapcímét, elérhetőségét is) és a pontos címkézés, kulcsszavazás teszi láthatóvá, megtalálhatóvá a civil videót az interneten. Mivel a Google szöveg alapján keresi, naplózza a videókat, gyakorlatilag a szövegezéssel, kulcsszavazással hívjuk életre a neten ezeket a videókat, amikor voltaképp előállítjuk a jó kereséshez szükséges szervezetre jellemző szókészletet.

? 2./ Másrészt, a felhasználók, akik megnézik egy-egy szervezet videóját ? tetszik vagy sem ? általában ?nem mennek a szervezet után? a neten, ezért akkor fognak tudni informálódni a szervezetről, ha a videó alatt leírást találnak.

? Ez azt akarja jelenteni, hogy akik elkészítik, majd feltöltik a netre a civil videókat, többnyire nem veszik a fáradságot arra, hogy olyan címet, kulcsszavakat, leírást tegyenek a videó mellé, ami alapján megtalálják őket a keresők?

? Ez a tökéletes megfogalmazás. A civil videók úgy 70 százaléka kezdetlegesen vagy slendriánul (vérmérséklet függő, kinek, melyik megfogalmazás esik jobban) van ?alászövegezve? (cím, címkék, leírás hiánya, esetlensége). Ezt látva az ember csak néz nagyokat, mert nem érti, hogy ? a videó elkészítéséhez képest ? egy minimális energiát igénylő, egyúttal azonban az egyik legfontosabb feladatot (a videó feltalálhatóságának biztosítása a neten), miért nem lehet tisztességesen összehozni. Lehet, hogy ez egy ilyen általános magyar jellemcucc? Amennyiben ránk kiváltképp jellemző, hogy sokszor képtelenek vagyunk rendesen befejezni egy dolgot, úgy, ahogy azt kell? Vagy csak egy vén újságíró nem érti meg, mennyire nehéz ? a kereséshez ? találó szövegdarabkákkal körberakni a mozgóképet?

? De, miért ennyire fontos ez?

? Egy kis elmélet: a kulcsszavak ? más szájtokon ?címkék?-nek is nevezik őket ? azok a kifejezések, amelyek alapján a keresők megtalálják az internet óceánjában az anyagodat (szöveget, videót, stb.). A VIDEÓMEGOSZTÁS ESETÉBEN KÜLÖNÖSEN FONTOS SZEREPÜK VAN, ugyanis a videót feltöltők hajlamosak egy-egy videó leírásának, címének, kulcsszavainak megalkotására kevés gondot fordítani. Szeretek élesen fogalmazni, amit sokan nem szeretnek, főként, ha linkség vajazódik a fülük mögött, ezért erre a hiányosságra azt mondanám: ez szarvashiba és tiszteletlenség mindazokkal szemben, akik szereplői vagy alkotói voltak a feltöltött videónak.

? Ezért megismétlem egy videó a jól megválasztott kulcsszavaktól, leírástól, címtől ?kezd el létezni? az interneten, ha ezek el vannak bénázva, szinte fölösleges volt azt feltenni az internetre.

? Jó példa: sok civil témájú videót szedtünk le a legkülönfélébb online oldalakról (pl. index.hu, youtube.com stb.), majd tettük fel a CivilJutubra. Miután lelkiismeretesebben kulcsszavaztuk stb. őket, mint azt az eredeti szájton tették, ha ma rákeres valaki ezekre videókra, azt tapasztalja: az eredeti videót sokkal hátrébb fogja megtalálni a Google találati rangsorában, mint a mi tisztességesen kulcsszavazott (címkézett) videónkat.

? Hányan látogatják meg a civil videómegosztót?

? 2008. októberében indultunk, 2009. januárjában, emlékszem, 582 látogatónk volt, per január. 2009. októberében (jó pár hónap meló után) már 10 000 volt a látogatók száma. 2009. első felében napi 170 videót néztek meg az emberek a civil videómegosztón, jelenleg napi 600-at.

? Viszont a net is olyan, mint a tőzsde, egyik viszi magával a másikát, ezért minden egymáshoz képest determinált :) Például, mióta az ország egyik leglátogatottabb civil honlapjának tulajdonosa, a Greenpeace Magyarország Egyesület már nem hozzánk tölti fel az elkészült videóit (majd innen viszi el a saját weblapjára), hanem saját lejátszót alkalmaz, azóta pár ezerrel kevesebben kattintanak át a CivilJutubra, így most 6-8000 látogatónk van havonta. Ezzel azonban még mindig egyike vagyunk az ország leglátogatottabb civil honlapjainak (itt mások a számok, mint a bulvár és a politikai médiánál) és nekünk ennyi elég.

? Mennyire ismerik a civil szervezetek a civil videómegosztót?

?  Már jó pár ezer szervezet tud róla. Ha máshonnan nem, onnan, hogy mi időközönként pár ezer szervezetnek küldünk hírlevelet (pl. egy most futó videópályázat okán ? ld. www.civiljutub.info). De egy szolgáltatás intézményesüléséhez manapság már kell öt év, ha nem tíz. A civil videómegosztó mindössze másfél éves, és arra rendezkedtünk be, hogy mi szépen elvégezzük a saját munkánkat - azaz minden olyan civil videó, ami felkerül a netre megtalálható legyen nálunk. Aztán,a dolog idővel (és csak azzal) intézményesül, beépül majd,  ehhez türelmes, folyamatos munka kell. Tavaly már bukkantam olyan civil videópályázati kiírásra a neten, amiben feltétel volt, hogy a videó készítője töltse fel a youtube-ra vagy a CivilJutubra (sic!) a videóját. Több száz honlapon találhatók már a CivilJutub.hu-ról beillesztett videók, amelyek mind hirdetik a civil videómegosztó működését. Vagy száz honlapon kint van már a CivilJutub.hu linkelt (a videómegosztóra mutató) logója?

Egyszóval, ahogy szép lassan intézményesül a civil videómegosztó, úgy fogja egyre inkább betölteni küldetését.

? Miből finanszírozzátok a CivilJutub.hu működtetését?

? Két dorogi egyesület a projektgazda. Az ötlettulajdonos CivilFilm Egyesület (melynek egyébként jómagam elnöke vagyok), illetve a Dorogi Környezetvédelmi Egyesület, mely az induláshoz adta a szervezeti hátteret, plusz, amíg a CivilFilm Egyesület nem pályázhatott az ? együttes ? pályázás lehetőségét.

? E két egyesület pályázatai segítségével ? konzorciumban ?  finanszírozzuk a civil videómegosztó működtetését. ?Projekttörténeti érdekesség?, hogy pl. a 2008-as pályázatok alkalmával semelyik pályáztató nem látott elég fantáziát az ötletben, magyarul egy fillért nem kaptunk a projektre. Talán még nem jött el ekkor a projekt ? pályázati ?  ideje, mindenesetre, jómagam nagyon lelombozódtam akkor ettől. Aztán, 2009-ben fordult a kocka, miután önerőből elkészítettük és működtetni kezdtük a civil videómegosztót (azaz már meg is lehetett nézni, nem kellett elképzelni :), majd minden erre beadott pályázatunk nyertes lett, úgyhogy, el tudtuk komolyabban kezdeni a tartalom fejlesztését.

? Ezek szerint 2009 volt az első teljes éve a civil videómegosztónak. Vannak olyan számok, amelyek tükrözik, mit sikerült elérni tavaly?

? OK, száraz leszek és számszerű. Az alapterv az volt, hogy létrehozunk egy CIVIL SZERVEZETI VIDEÓ-ADATBÁZIST a portálon. 2009. JANUÁRJÁBAN 100 civil videó volt a civil videómegosztón, 2009. szilveszterén 1040 db. ? ma pedig, több mint 1600.

? Vagyis, elértük, amit terveztünk, SIKERÜLT EGY KOMOLY CIVIL SZERVEZETI VIDEÓ-ADATBÁZIST LÉTREHOZNUNK. Ennek ? mint említettem ? a jelentősége az, hogy egy NAGY CIVIL VIDEÓ-ADATBÁZIS ? és minél nagyobb, annál jobban ? KÖZVETÍTENI KÉPES A CIVIL GONDOLKODÁSMÓDOT, ÉRTÉKVILÁGOT. Ez nagyon szlogenesen hangzik, de ha lefordítjuk az apró gyakorlatok nyelvére, például azt jelenti, hogy már tudok olyan szervezetről, amelyik a civil videómegosztóról keresett magának partnert egy tervezendő projektjéhez? Tehát, így válik a kép, a hang, az információ például gyakorlati együttműködéssé.

? Számon tartjuk a VIDEÓNÉZÉSEK NAPI SZÁMÁT ? a januári napi néhánytól... eljutottunk oda, hogy 2009. DECEMBERÉBEN már NAPI 450 CIVIL VIDEÓT NÉZTEK MEG a CIVILJUTUB.HU-n, jelenleg napi 600-700 között van az átlag.

? Vajon hány civil szervezettel találkozhatna a civil videómegosztón az, aki rászánná magát, hogy egyenként megismerkedik velük?

? Bevallom, nincs hajszálpontos statisztikám arról, a CIVIL SZERVEZETEK SZÁMA a VIDEÓMEGOSZTÓN darabra mennyi. Annyi biztos, hogy a 2009-es videó-feltöltési munka eredményeként 2009. decemberére 500-NÁL TÖBB MAGYAR CIVIL SZERVEZET VIDEÓI voltak megtalálhatók az oldalon. A lényeg számunkra mindig az ? ha valaki kérdezi, mégis, mit csinálnak a magyar civil szervezetek, a CivilJutub.hu oldalaira kattintva, gyors áttekintést szerezhessen erről.

? A CivilJutub.hu ?kifejezetten szerkesztett oldalként? definiálja magát, ezt olvastam a portál szabályzatában. Ez mit jelent pontosan? hogy törlik például a ?nem civil? videókat?

? Hát bizony, ezt például tényleg jelenti. Az oldalnak ugyanis az a profilja, hogy: ?civil szervezeti videómegosztó?. De hát, nem mindenki olvassa el a szabályzatot, mikor regisztrál, majd feltölt, ezért bizony sok videót kell törölnünk, ami nem fér bele a CivilJutub.hu profiljába. Ez nem mindenkinek esik annyira jól, de egy udvarias levelet szoktunk küldeni minden videótörlés mellé, s mondhatom, hogy a döntő többség megérti, miért nem ide való a videója adott esetben.

? De sok minden más is a szerkesztés, fontos például a CIVIL VIDEÓS HÍRPORTÁL JELLEG kidomborítása. Ez alatt azt értem, hogy mivel a VIDEÓ-ADATBÁZIST NAPONTA FRISSÍTJÜK, azaz nap mint nap feltesszük rá pl. az aznap, vagy előző nap a youtube-on megjelent egyesületi, vagy alapítványi videókat, HÍRFORRÁSKÉNT SZOLGÁLUNK ? például azoknak a sajtómunkásoknak, akiknek a civilek a szakterülete.

? De a szerkesztés körébe tartozik mondjuk a civil tematikájú új anyagok megkeresése, feltétele az oldalra, ill. a címlap szerkesztése, a ? közhasznúsági kategóriák szerint kialakított ? rovatstruktúra karbantartása is, és még sorolhatnám?

? Láttam a honlapon, hogy a CivilJutub.hu-nak van ügyfélszolgálata.

? Szerencsére ez nem olyan munkás dolog, mint amilyennek hangzik, különben bajban lennénk ?emberi erőforrásilag?. Telefonon és e-mailen lehet minket megkeresni bármilyen oldalhasználattal összefüggő ügyben. Havi 100 megkeresés érkezik mostanában, amiből 95 e-mailes, és nagyon egyszerűen megválaszolható. Egy-két órán belül szoktunk is válaszolni, ugyanis egész nap gépközelben vagyunk.

? Ahogy elnéztem, a civil videómegosztó nem is egy honlapból áll, hanem tulajdonképpen kettőből, értem ez alatt a CivilJutub.hu mellett a CivilJutub.INFO-t.

? Igen, és ez nem is igazán lehetne másképp. A Civiljutub.INFO a civil videómegosztó szöveges kiszolgálóoldala, ide tesszük föl az írott anyagainkat, például a CivilJutub.hu Kézikönyvet, vagy éppen a CivilJutub.hu videó-pályázat (figyelem, beadási határidő:  április 30.!!!) felhívását. Itt is hozzá lehet szólni a cikkekhez (mint ahogy a videómegosztón a videók alatt is van kommentálási lehetőség), itt találhatók a CivilFilm Egyesület dokumentumai, logócsere felhívásunk, vagy éppen a legfrissebb civil szervezeti hírek tartalmazó hírbox.

? Tervek?

? A CivilJutub.hu további működtetése, ehhez a finanszírozás megteremtése. Idén úgy 3000 civil szervezeti videót tervezünk feltenni az oldalra, és idei terv az is, hogy az erdélyi, romániai magyar civil szervezetek videói is felkerüljenek az oldalra, 4-500 darab.

?         Ha lesz rá energia, a civil szervezeti jelleg mellett, a civil gondolatiság körébe tartozó videók közül is pár százat felteszünk az oldalra, illetve van egy olyan adósságunk, amit sikeres pályázás mellett majd tudunk törleszteni.

? Arra gondolok, hogy a mintegy havi 200-220 youtube-on megjelenő alapítványok, egyesületek által feltöltött videó mellett a legkülönfélébb médiákban (index, origo, megyei online lapok stb.) még úgy havi  60-80 olyan videó készül, amelyet ezeknek a médiáknak a munkatársai jegyeznek, s amelyek civil szervezetek munkájáról szólnak (vagy azok valamilyen módon érintettek ezekben a videókban). Ezeket letölteni az egyes honlapokról, majd feltölteni a youtube-ra, majd onnan a CivilJutub.hu-ra, elég munkás feladat, amelyre jelenleg nincs kapacitásunk. Viszont, jó lenne ezt meglépni, mert akkor ezek a videók elérhetőek lennének a youtube-on és a CivilJutubon egyaránt, amivel tovább szolgálnánk a kitűzött céljaink megvalósulását..

Nógrádi Mariann

Pilismarót, 2010-03-30

Hirek