Segítő kéz az álláshoz jutáshoz

PROGRAM Az alapítvány megváltozott munkaképességű nőknek és értelmi sérült fiataloknak ad szakmát

Hamarosan leteszik OKJ-s vizsgájukat azok az értelmi sérült fiatalok és megváltozott munkaképességű nők, akik a békéscsabai Nyújtsd Segítő Kezed Alapítvány ?Esély a munkához? című programjában vesznek részt. A projekt 48 millió forintból valósul meg európai uniós támogatás segítségével.

- Szeptember közepére szerveztük az elméleti, valamint gyakorlati vizsgákat. Biztató előjel, hogy az oktatók elégedettek a program résztvevőinek teljesítményével, valamennyien szorgalmasan készülnek a megmérettetésre - mondta Görbediné Boncza Katalin. Az alapítvány kuratóriumának elnöke hozzátette, hiányzások alig voltak a tíz hónapos képzés alatt, mindenki lelkiismeretesen részt vett az órákon és megszerezte az elméleti, valamint gyakorlati tudást.

A vizsgák után egy hónapos munkahelyi gyakorlat következik az alapítványnál, majd ?élesben? is kipróbálhatják magukat választott szakmájukban a takarítók és virágkötők. A pályázati vállalás szerint 14 résztvevőt kellene fél évre munkába helyezni, de azon dolgoznak az alapítvány munkatársai, hogy minél többen kapjanak állást. Valamennyi résztvevő arról nyilatkozott, hogy dolgozni szeretne.

A gyulai DIG BUILD Kft. már a képzés során figyelemmel kísérte a résztvevők fejlődését, megismerte a sérült fiatalokat, akiknek a későbbiek folyamán lehetőséget biztosít a gyakorlat megszerzéséhez. Görbediné Boncza Katalin elmondta:

- További vállalkozókat keresünk, akiknél takarító és virágkötő OKJ-s vizsgát szerzett résztvevőink ? igény szerinti mentorálás mellett ? munkaszerződéssel dolgozhatnának. Egyre több vállalkozó tapasztalja meg, hogy a sérült emberek alkalmazásának számtalan előnye van. Megbízhatóbbak, lelkiismeretesebbek, mint egészséges társaik. Sok olyan feladatot kifogástalanul, precízen elvégeznek, melyet a hasonló szakképzettségű munkatársaik nem vállalnak el, vagy túl monotonnak találnak.

A Nyújtsd Segítő Kezed Alapítvány nagy múlttal rendelkezik a megváltozott munkaképességű munkavállalók és az értelmi sérült fiatalok munkához juttatásában. Az alapítványt 1991-ben hozták létre a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és

? A TÁMOP-1.4.1- 07/1-2008-0143 számú alternatív munkaerő-piaci program 2010 áprilisában zárul.

Módszertani Központ szociális intézményegységének dolgozói az intézményben lakó sérült gyermekek és fiatal felnőttek életminőségének javítása céljából. Az alapítvány segíti az itt élő értelmi, mozgás- és halmozottan sérült gyermekek és fiatalok habilitációját, rehabilitációját. Megpróbálják az intézményben dolgozó szakemberek munkáját, lakóinak életkörülményeit minél nagyobb arányban javítani, pályázatok útján szakmai programokkal, fejlesztőeszközökkel, háztartási és szórakoztatóelektronikai felszerelésekkel ellátni minden területet. Szociális munkalehetőséget biztosítanak fiataloknak az alapítvány kertészetében.

Nyújtsd Segítő Kezed Alapítvány

Székhelye:
Békéscsaba, Degré u. 59.Az alapítvány adószáma:19060404-2-04 Az alapítvány célja:- A Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ szociális intézményegysége működési feltételeinek javítása.- Az intézményben és a Békés megyében élő értelmi, mozgás-és halmozottan sérültek habilitádójának, rehabílitációjának elősegítése, az alaptevékenységgel összefüggő szolgáltatások biztosítása.- Védett munkahely működtetése.

Forrás: BÉKÉS MEGYEI HÍRLAP - 2009. SZEPTEMBER 1., KEDD

"Esély a Munkához"